Изберете страница

 

Признаците на високо кръвно налягане (хипертония) са често незабележими.

Ниското кръвно налягане (хипотония) не крие голям риск за здравето, но създава неудобство доста по-често.

При високо кръвно налягане, налягането в артериите е увеличено, като са под постоянно напрежение, причината за което е интензитетът на изпомпване на кръвта. Ако не се обърне внимание е възможно да бъдат увредени жизнено важни органи, което да доведе до загуба на зрение, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и други.

Причините могат да бъдат много (включително и комбинации от тях) – честа употреба на алкохол, стрес, прием на големи количества сол, напълняване, липса на физическа активност и други. Диабетът, както и други наследствени заболявания и фактори също се свързват с хипертонията. В много от случаите обаче няма видима органична причина за високо кръвно налягане.

Подобрете храненето си, бъдете физически активни и намалете стреса – това препоръчват лекарите!

Храненето! Защо е важно да бъде здравословно?

Балансираната (здравословна) диета се препоръчва от лекари, но трябва да е с малко количество сол! Голямото количество сол в храната е причина за свиване на кръвоносните съдове, а това увеличава кръвното налягане. За да се премахне (или поне да се намали) този ефект се препоръчва прием на банани, гъби, риба, кисело мляко, както и храни богати на калий, защото те спомагат за по-бързото отделяне на сол и вода от бъбреците, с което налягането в артериите намаля.

Важно е също да се намали приема на алкохол, също така и да има по-висока физическа активност, за да се регулира теглото, а  хроничният стрес да бъде избегнат- в противен случай промените в храненето няма да имат особен ефект.

Животът ни трябва да е обвързан с физическа активност!

Физическата активност е важна част от живота на хората с хипертония, защото има положителен ефект върху високото кръвно налягане.

Препоръчва се редовно да се правят физически упражнения, тъй като затлъстяването е една от основните причини за хипертонията. Честото трениране е препоръчително пред силовите тренировки, защото голямото натоварване може да допринесе за повишаване на кръвното налягане. Поради тази причина е по-добре да изберете дейности като джогинг или колоездене.

Намалете стреса!

Стресът може да бъде полезен и вреден. Полезният стрес е този, който ни предупреждава за конфликти или шум  – той е естественият отговор на тялото, който подсилва ежедневните дейности.

Постоянното наличие на вреден стрес води до сериозни последствия за здравето, защото ускорява дишането, предизвиква напрежение в мускулите, ускорява сърдечната активност и увеличава кръвното налягане.

Превантивните действия като умствена релаксация, например, са важни, защото те имат за цел предотвратяването на хипертония и контрол на кръвното налягане.

Контрол на кръвното налягане и измерване!

Тъй като високото кръвно налягане няма показатели и индикации, е лесно да пренебрегнем измерването му. Честото измерване е единственият начин да разберем какво е кръвното ни налягане.

Лекарите и специалистите могат да видят последиците от промяната в начина ни на живот, да наблюдават промените и да контролират стойностите само ако измерваме кръвното налягане редовно.

Уредът, който измерва кръвното ни налягане вкъщи, трябва да бъде много точен и върху това трябва да се фокусираме, когато избираме такъв.

Европейското дружество по хипертония и стандартите за професионално оборудване дават конкретни препоръки и домашното ни устройство за измерване на кръвно налягане, трябва да отговаря на тях.

Ниско кръвно налягане (хипотония)

Белезите на ниското кръвно налягане са видимо изразени, за разлика от високото кръвно налягане, което е почти незабелязано. При хипотонията има умора, бледа кожа, загуба на съзнание, гадене, замаяност и замъглено зрение.

При показатели 105mmHg (систолично) и 60 mmHg  (диастолично), се смята, че кръвното налягане е доста ниско – хипотония. Както при хипертонията така и при хипотонията не е определен праг, под който или над който се смята, че има точна граница, с която се определя проблема.

Постоянно да се поддържаме хидратирани е ефективен начин за справяне с повечето симптоми на ниско кръвно налягане. Важно е да постоим минутка – две преди да тръгнем след изправяне от легнало положение или след хранене.

Добре е да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че хипотонията или признаците й не са признак за сериозно заболяване. До увреждане на сърцето и мозъка може да се достигне в редки случаи чрез лишаване на тялото от нужното количество кислород.

Често поставянето на диагноза за проблем с кръвното налягане е трудна задача. Много други заболявания са свързани със симптоми, които сочат и проблеми с кръвното налягане. Не съществува показател, който сам по себе си да доказва високо или ниско кръвно налягане. Честите прегледи са най-добрият начин за поставяне на диагноза, свързана с кръвното налягане. Много са местата, на които може да проверим стойностите на кръвното си налягане: в аптеката, при кардиолог или бъбречен специалист (нефролог), при семеен лекар или вкъщи с апарат за кръвно налягане.

За нормализиране на кръвното налягане ние ви препоръчваме:

LR Aloe Vera Sivera (с Коприва)

aloe_vera_ghiel_za_piienie_intense_sivera,_autoship

+ СТАБИЛИЗИРА: Подпомага кръвоносните съдове и кръвното налягане, като понижава нивата на лошия холестерол

+ СНАБДЯВА: Подобрява дейността на сърдечносъдовата система да снабдява с хранителни вещества

+ ЗАЩИТАВА: Защитава клетките от оксидативен стрес

LR Super Support

1. SUPER OMEGA – Подпомага нормалната сърдечна функция

2. PRO BALANCE – Подпомага алкално-киселинния баланс

3. REISHI PLUS – Подпомага енергийния метаболизъм и защитава от оксидативен стрес

 

×