Изберете страница

Високо кръвно налягане – известно още като хипертония, е често срещано състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато силата на кръвта срещу стените на артериите е твърде висока, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулт. Ако сте били диагностицирани с високо кръвно налягане, има няколко съвета, които можете да следвате, за да се чувствате добре и да управлявате състоянието си.

Следете редовно кръвното си налягане

Важно е редовно да следите кръвното си налягане, за да сте сигурни, че е в рамките на здравословни граници. Можете да направите това у дома с помощта на апарат за кръвно налягане или като посетите кабинета на вашия лекар. Записвайте показанията си и ги споделяйте с вашия лекар, за да може да коригира Вашето лекарство или да направи други препоръки, ако е необходимо.

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи риска от високо кръвно налягане. За да поддържате здравословно тегло, трябва да следвате балансирана диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Включете в диетата си много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Освен това се занимавайте с редовна физическа активност като ходене, джогинг, колоездене или плуване.

Намали стреса

Стресът може да повиши кръвното ви налягане, така че е важно да намерите начини да намалите стреса в живота си. Можете да направите това, като практикувате техники за релаксация като дълбоко дишане, медитация или йога. Освен това можете да участвате в дейности, които харесвате, като четене, слушане на музика или прекарване на време с приятели и семейство.

Ограничете приема на алкохол и кофеин

И алкохолът, и кофеинът могат да повишат кръвното ви налягане, така че е важно да ограничите приема на тези вещества. Ако пиете алкохол, правете го умерено и никога не препивайте. По същия начин, ако консумирате кофеин, правете го умерено и бъдете наясно с ефектите му върху тялото ви.

Откажете пушенето

Пушенето е основен рисков фактор за високо кръвно налягане, както и за други сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и рак. Ако пушите, важно е да се откажете възможно най-скоро. Вашият лекар може да ви предостави ресурси, които да ви помогнат да се откажете от пушенето, като никотинова заместителна терапия или лекарства, отпускани с рецепта.

Високото кръвно налягане изисква холистичен подход, който включва редовно проследяване на кръвното ви налягане, поддържане на здравословно тегло, намаляване на стреса, ограничаване на приема на алкохол и кофеин и отказване от тютюнопушене. Следвайки тези съвети, можете да се чувствате добре и да намалите риска от сериозни здравословни проблеми, свързани с високо кръвно налягане.

Разбери тук какви са ползите на копривата при високо кръвно:

×