Изберете страница

Бръчките са естествена част от процеса на стареене, но много хора искат да забавят появата им възможно най-много. Въпреки че е невъзможно напълно да предотвратите образуването на бръчки, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да забавите процеса и да запазите кожата си млада възможно най-дълго. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да забавите процеса на образуване на бръчки.

Защитете кожата си от слънцето

Слънцето е една от основните причини за бръчки, както и за други кожни увреждания като старчески петна и рак на кожата. За да предпазите кожата си от слънцето, носете слънцезащитни продукти всеки ден, дори когато е облачно. Изберете широкоспектърно слънцезащитно средство със SPF най-малко 30 и го нанасяйте отново на всеки два часа или по-често, ако се потите или плувате. Можете също така да защитите кожата си, като носите шапка с широка периферия и дрехи, които покриват ръцете и краката ви.

Откажете пушенето

Пушенето е друга основна причина за бръчки, както и за други увреждания на кожата. Пушенето намалява притока на кръв към кожата, което може да я направи матова и обезцветена, а също така уврежда колагена и еластина, които са от съществено значение за поддържането на кожата ви стегната и еластична. Ако пушите, отказването може да помогне за забавяне на процеса на бръчки и да подобри цялостното ви здраве.

Хранете се здравословно

Това, което ядете, също може да повлияе на здравето и външния вид на кожата ви. Диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може да помогне да осигурите на кожата си необходимите хранителни вещества, за да остане здрава и млада. Яденето на храни с високо съдържание на захар или преработени въглехидрати може да причини възпаление, което може да увреди колагена и еластина и да допринесе за появата на бръчки.

Хидратирайте се

Пиенето на много вода може да ви помогне да поддържате кожата си хидратирана и да я предпазите от суха и лющеща се. Сухата кожа е по-податлива на бръчки, така че е важно да я поддържате добре овлажнена както отвътре, така и отвън.

Използвайте продукти за грижа за кожата с ретиноиди

Ретиноидите са вид витамин А, който може да помогне за подобряване на появата на бръчки и фини линии. Те работят, като увеличават обмяната на клетките и стимулират производството на колаген. Ретиноидите се предлагат в много продукти за грижа за кожата без рецепта или можете да получите ретиноид с рецепта от вашия дерматолог.

Спете достатъчно

Липсата на сън може да повлияе на здравето и външния вид на кожата ви, което води до тъмни кръгове, подпухналост и фини линии. Стремете се да спите поне 7-8 часа на нощ, за да помогнете на кожата си да изглежда по най-добрия начин.

Управлявайте стреса

Хроничният стрес също може да допринесе за появата на бръчки, тъй като може да доведе до възпаление и увреждане на колагена и еластина. Намерете начини да управлявате стреса си, като например чрез упражнения, медитация или други техники за релаксация.

Няма как да предотвратите напълно бръчките, но грижата за кожата ви, като я предпазвате от слънцето, здравословната диета и използването на продукти за грижа за кожата с ретиноиди спомага забавянето на процеса на образуване на бръчки и поддържа кожата ви млада и здрава възможно най-дълго.
Препочръчваме ви LR Beauty Diamonds

×