Изберете страница

Разширени вени – това е често срещано състояние, при което вените се разширяват, подуват и усукват. Това може да се случи във всяка част на тялото, но най-често се среща в краката. Състоянието се причинява от отслабени клапи и стени във вените, които карат кръвта да се събира и да тече обратно, което води до изпъкналия вид.

Причини

Основните причини за разширени вени включват генетика, възраст, бременност, затлъстяване и заседнал начин на живот. Жените са по-склонни да развият разширени вени поради хормонални промени по време на бременност, менопауза или менструация. Хората, които прекарват дълги часове прави или седнали, също са изложени на по-висок риск от развитие на разширени вени.

Симптоми

Симптомите на разширени вени включват подуване, болка и болка в краката. Вените също могат да бъдат видими и да изглеждат сини или лилави на цвят. Хората с разширени вени могат да получат спазми или синдром на неспокойните крака, което причинява усещане за дискомфорт в краката, особено през нощта.

Ето 5 начина за облекчаване на симптомите на разширени вени

Упражнения

Редовната физическа активност може да подобри кръвообращението, да намали възпалението и да предотврати натрупването на кръв в краката. Ходенето, колоезденето и плуването са отлични упражнения с ниско въздействие, които могат да помогнат за подобряване на симптомите.

Компресионни чорапи

Компресионните чорапи са обичайно лечение за разширени вени. Тези чорапи упражняват натиск върху краката, като подобряват притока на кръв и намаляват отока. Те се предлагат в различни размери и сила и могат да бъдат закупени без рецепта или предписание от лекар.

Дръжте краката си повдигнати

Повдигането на краката над нивото на сърцето за 15-20 минути няколко пъти на ден може да помогне за намаляване на отока и подобряване на кръвообращението. Това може да стане, като легнете по гръб и подпрете краката си на възглавница или се облегнете на стол и поставите краката си на табуретка.

Поддържайте здравословно тегло

Затлъстяването е значителен рисков фактор за развитие на разширени вени. Отслабването чрез диета и упражнения може да помогне за намаляване на натиска върху вените и подобряване на симптомите.

Избягвайте продължително стоене в изправено или седнало положение

Продължителните периоди на изправено или седнало положение могат да доведат до натрупване на кръв в краката, влошавайки симптомите на разширени вени. Правете чести почивки и се движете през целия ден, ако е възможно, за да подобрите кръвообращението.

Разширените вени са често срещано състояние, което може да се управлява чрез промени в начина на живот и медицинско лечение. От съществено значение е да се консултирате с лекар, ако симптомите продължават или се влошават, тъй като те могат да доведат до по-тежки усложнения, като кръвни съсиреци или язви.

Препоръчваме ви да използвате и подходящи кремове и мазила, които ще облекчат болката и другите симптоми.

LR MSM Гел с Алое вера помага при ми разширени вени и проблеми със ставите. Нежен, бързо попиващ гел с охлаждащо действие. Освен това придава жизненост и еластичност на кожата.

×