Изберете страница

Холестерол – вид липид или мазнина, присъстващ в кръвта и клетките на нашето тяло. Той играе съществена роля в поддържането на структурната цялост на клетъчните мембрани и производството на хормони. Въпреки това, прекомерното количество холестерол в кръвта може да има вредно въздействие върху нашето здраве.

Причини за висок холестерол
Основната причина за високия холестерол е нездравословният начин на живот. Диета, богата на наситени и трансмазнини, липсата на физическа активност и тютюнопушенето могат да допринесат за високи нива на холестерол. Генетиката, възрастта и някои медицински състояния като диабет, чернодробно или бъбречно заболяване и недостатъчна функция на щитовидната жлеза също могат да причинят висок холестерол.

Общи ефекти върху здравето
Високият холестерол е основен рисков фактор за редица здравословни проблеми. Натрупването на холестерол в кръвоносните съдове може да доведе до атеросклероза, състояние, при което артериите стават тесни и втвърдени, ограничавайки притока на кръв към сърцето, мозъка и други органи. Това може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и заболяване на периферните артерии. Високият холестерол също може да причини камъни в жлъчката и панкреатит.

Начини за нормализиране на холестерола

Диета
Здравословната диета може да помогне за понижаване на нивата на холестерола. Избягвайте храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини и увеличете приема на храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Яденето на храни, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, също може да помогне.

Упражнение
Физическата активност може да помогне за понижаване на нивата на LDL (лош) холестерол и повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол. Стремете се към поне 30 минути упражнения с умерена интензивност, като например бързо ходене или колоездене, през повечето дни от седмицата.

Контролиране на теглото
Наднорменото тегло или затлъстяването може да повиши нивата на холестерола. Отслабването може да помогне за понижаване на нивата на холестерола.

Тютюнопушене
Пушенето може да понижи нивата на холестерол и да увеличи риска от атеросклероза. Спирането на пушенето може да помогне за подобряване на нивата на холестерола и да намали риска от сърдечни заболявания.

Медикаменти
Ако промените в начина на живот не са достатъчни за понижаване на нивата на холестерола, лекарства като статини могат да бъдат предписани от лекар. Тези лекарства действат чрез намаляване на производството на холестерол в черния дроб.

Високите нива на холестерол могат да имат вредни ефекти върху нашето здраве. Здравословният начин на живот, включително балансирана диета, редовни упражнения, регулиране на теглото и отказване от тютюнопушене, може да помогне за понижаване на нивата на холестерола. Ако промените в начина на живот не са достатъчни, могат да бъдат предписани и лекарства. Редовните прегледи и проследяването на нивата на холестерола могат да помогнат за предотвратяване на развитието на сериозни здравословни проблеми.

Всеизвестен факт е, че растението Алое вера има прочистващ и антивъзпалителен ефект. Тук можете да видите повече полезни свойства на Алое вера.

LR Алое вера гел за пиене с коприва:

  • Прочиства кръвоносната система
  • Нормализира функцията на сърдечно-съдовата система
  • Нормализира нивата на холестерол
  • Нормализира кръвното налягане и др.