Изберете страница

Какво прави имунитета толкова важен?

Имунната система е естествената защита на тялото ти срещу инфекции и ключът към доброто здраве. За най-силна защита срещу вируси и бактерии, трябва да се храниш правилно и да се движиш достатъчно.

Няма вълшебно хапче или хранителна добавка, с които да подсилиш имунитета си мигновено, но има няколко лесни стъпки, които да помогнат да организма ти в борбата с вируси и инфекции.

С настъпването на есенния сезон, имунитетът ти ставам по-уязвим. Ето ти пет здравословни навика, които ще ти помогнат да изградиш силна имунна система.

1. Обогатете диета си с повече плодове и зеленчуци

Ако искаш да се предпазиш от различни болести, един от най-ефективните начини да го направиш е като имаш здравословна и балансирана диета.

Известно е, че богатите на витамини храни са важни за поддържането на здрава имунна система. Увери се, че приемаш повече плодове и зеленчуци, както и бобови и зърнени растения, за да получиш всички основни хранителни вещества, от които тялото ти се нуждае, за да се пребори с болестите.

Здравословните мазнини, като тези в зехтина или рибата, също могат да помогнат за укрепване на имунитета ти. Освен това, пробиотичните храни, като кисело мляко, съдържат полезни бактерии, които помагат поддържането на храносмилателната ти система здрава.

Осигуряването на достатъчно витамини и минерали чрез здравословна диета е лесен начин да си сигурен, че имунната ти система работи ефективно.

2. Редовни упражнения

Друг начин да подобриш функцията на имунната си система са редовните тренировки и упражнения. Честите тренировки ще подобрят сърдечно-съдовата ти дейност, което пък ще нормализира кръвното ти налягане, ако по принцип е високо. Друг благоприятен ефект от спорта е контролирането на теглото.
Според проучвания, всеки възрастен трябва да отделя поне 3 часа седмично за умерени упражнения. Ако смяташ, че ще ти е трудно да отделиш това време за тренировки, погледни тук как можем да ти помогнем.

3. Намали нивата на стрес

Постоянно високите нива на стрес могат да намалят броя на белите кръвни клетки в тялото ти. Това означава, че когато имунната ти система се сблъска с микроби, тя няма да успее да се пребори с тях толкова ефективно.

Друг начин, по който стресът може да повлияе на имунния ти отговор, е като възпрепятства способността на тялото ти да смила добре храната. Това означа, че организма ти няма да получава достатъчно витамини и минерали.

Медитация, упражненията за дишане и релаксация са лесни и приятни практики, с които да спомогнеш здравето си.

4. Наспивай се

Не е изненада, че точно липсата на достатъчно сън влияе на имунната ти система. Според изследване, сънят помага за развиването на адаптивен имунитет.

Важно е да получаваш поне около седем часа спокоен сън. За да бъде такъв, важно е да следвате три стъпки:

  • Избягвай телефона преди лягане
  • Ограничи консумацията алкохол и кофеин вечер
  • Постарай се да си лягаш всяка вечер по едно и също време

5. Приемай хранителни добавки умерено

Въпреки че не са заместител на балансирана диета, използването на хранителни добавки ежедневно ще помогне укрепването на имунната ти система, ако ти липсват важни витамини и минерали.

Например, витамин C подобрява функцията на вашите имунни клетки, което го прави доста ефективен при предпазване от болести.

Витамин D подпомага растежа на имунните клетки. Тялото произвежда този витамин чрез излагане на слънчева светлина, поради което много хора изпитват недостиг от него, особено през есенните и зимните месеци.

LR Vita Active течни витамина осигуряват организма с 10 витамина, извлечени от 21 плода и зеленчука.

Витамините не съдържат оцветители и консерванти.

Подходящи са за всяка възраст!

Виж повече ТУК

 

×