Изберете страница

Сухи ръце – това състояние може да носи неприятно и дискомфортно усещане, което засяга много хора. Кожата на ръцете ни е изложена на различни фактори от околната среда, което може да доведе до сухота и раздразнение. Ето някои често срещани причини за сухи ръце и съвети как да направите кожата си гладка и мека.

Причини за сухи ръце

Студено време
През зимните месеци студеният и сух въздух може да причини суха и груба кожа на ръцете ви.

Силни сапуни и почистващи препарати
Използването на агресивни сапуни и почистващи препарати може да отстрани естествените мазнини от кожата ви, което я кара да стане суха и раздразнена. Честото миене на ръцете също може да причини сухота.

Медицински състояния
Някои медицински състояния, като екзема и псориазис, също могат да причинят суха и сърбяща кожа на ръцете ви.

Ето как да направите кожата си гладка и мека

Хидратирайте редовно
Редовното прилагане на качествен овлажнител може да помогне за предотвратяване и лечение на суха кожа. Потърсете овлажнител, който съдържа съставки като алое вера, глицерин или масло от шеа, които могат да ви помогнат да хидратирате и подхраните кожата си.

Използвайте нежни сапуни
Избягвайте да използвате груби сапуни, които могат да премахнат естествените масла от кожата ви. Вместо това изберете нежни продукти без аромати, които са създадени за чувствителна кожа.

Носете ръкавици
Защитете ръцете си от студеното време и силните химикали, като носите ръкавици. Носенето на ръкавици, докато миете чинии или чистите, също може да помогне за предпазване на ръцете ви от изсушаване.

Избягвайте гореща вода
Горещата вода може да отстрани естествените мазнини от кожата ви, което я кара да стане суха и раздразнена. Вместо това използвайте топла вода и избягвайте да киснете ръцете си твърде дълго.

Овлажнете дома си
Използването на овлажнител във вашия дом може да помогне за добавяне на влага във въздуха, което може да предотврати изсушаването на кожата ви.

Пийте достатъчно вода
Пиенето на много вода може да помогне да поддържате кожата си хидратирана отвътре навън.

Сухите ръце могат да бъдат причинени от различни фактори, но има много неща, които можете да направите, за да предотвратите и лекувате суха кожа. Следвайки тези прости съвети, можете да помогнете да запазите ръцете си гладки, меки и здрави.

×