Изберете страница

Паметта ви е лоша? На всеки се случва често да забравя, особено когато води напрегнат живот. Въпреки че това може е напълно нормално явление, лошата памет може да бъде и дразнеща.

Генетичните заболявания играят важна роля в загубата на памет, особено при сериозни неврологични състояния като болестта на Алцхаймер. Изследванията обаче показват, че диетата и начинът на живот също оказват голямо влияние върху паметта.

Представяме ви 5 доказани начина за подобряване на паметта:

Намалете захарта

Приемането на храни с твърде много захар е свързано със здравословни проблеми и хронични заболявания, включително когнитивен спад.

Изследванията показват, че богатата на захар диета може да доведе до влошаване на паметта. Намаляването на захарта не само ще спомогне вашата памет, но и ще подобри цялостното ви здраве.

Използвайте хранителна добавка с рибено масло

Рибеното масло е богато на омега-3 мастни киселини, които са важни за цялостното здраве. Доказано е, че мастните киселини намалят риска от сърдечни заболявания, успешно помагат при възпаления, а също облекчават стреса и безпокойството.

Много проучвания показват, че консумация на риба и хранителни добавки рибено масло може да подобри паметта, особено при по-възрастните хора.

Отделете време за медитация

Практикуването на медитация ще повлияе положително на вашето здраве по много начини.

Медитацията действа релаксиращо и успокояващо. Установено е, че намалява стреса, понижава кръвното налягане при нужда и дори подобрява паметта. Доказано е, че техниките за медитация и релаксация подобряват краткосрочната памет при хора от всички възрасти.

Поддържайте здравословно тегло

Поддържането на умерено тегло е от съществено значение за благосъстоянието и е един от най-добрите начини умът и здравето ви да бъдат в отлично състояние.

Няколко проучвания са установили, че затлъстяването е рисков фактор за когнитивен спад. То може да доведе до инсулинова резистентност и възпаление, като и двете могат да повлияят отрицателно на мозъка. Затлъстяването също е свързано с по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер – заболяване, което разрушава когнитивните функции.

Спете достатъчно

Липсата на пълноценен сън се свързва с лоша памет от доста време.

Сънят играе важна роля в консолидирането на паметта – процес, при който краткосрочните спомени се укрепват трансформират в дълготрайни спомени.

Изследвания показват, че лишението от добър и качествен сън повлиява негативно паметта. Здравните експерти препоръчват на възрастните да спят между 7 и 9 часа за оптимално здраве.

×