Изберете страница

Страдаш от рефлукс и лошото храносмилане? Лошото храносмилане, известно още като диспепсия, е често срещан храносмилателен проблем, който засяга много хора. Характеризира се с дискомфорт или болка в горната част на корема, подуване на корема, гадене и неприятно усещане за ситост след хранене. Лошото храносмилане може да бъде причинено от различни фактори, включително лоши хранителни навици, стрес и определени медицински състояния. В тази статия ще обсъдим причините за лошото храносмилане и ще дадем съвети как да подобрите храносмилането си.

Причини за лошо храносмилане:

Лоши хранителни навици

Лошите хранителни навици са основен проблем на повечето хора. Твърбе бързото хранене създава усеще за тежест, а недобре сдъвканата храна често е причина за киселини. Преяждането е друг хранителен навик, който пречи на правилната функция на стомашно-чревния тракт. Най-оптималният вариант за вашето здраве е да имате 3 основни и 2 междинни хранения на ден. Умереното количество храна също е от съществено значение. Консумацията на пикантни или мазни храни също може да доведат до лошо храносмилане. Препоръчваме ви храните със здравословна и разнообразна храна, която да снабди организма ви с нужните за него хранителни вещества.

Стрес

Високите нива на стрес повишават нивата на стресовите хормони като кортизол, което от своя страна е причина за лошо храносмилане. Тази дисфункция увеличава производството на стомашна киселина. Стресовите ситуации и преживявания често нарушават правилната функция на стомашно-чревния тракт. За да се предпазите от това, препоръчително е да обърнете по-специално внимание на емоционалното и прихическото си здраве.

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Рефлукс е хронично състояние, при което стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, причинявайки възпаление и дискомфорт. Мазната и лютивата храна, тютюнопушенето, консумацията на алкохол и носенето на тесни дрехи са част от причините често да изпитвате симптоми на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГРБ).

Чревна инфекция

Причината за чревните инфекции са отпадните продукти на патогенната микрофлора – вируси и бактерии. Инфекцията с бактерията Helicobacter pylori може да причини хронично лошо храносмилане. Симптоми на чревна инфекция са тежката коремна болка, повръщане и гадене, диария, втрисане, усещане за слабост и др. Тези симптоми са сигнал, че организмът се опитва да се освободи от токсините. При тези състояние е важно да се приема достатъчно вода, за да се предотврати дехидратация. Важно е и да промените диетата си, като изберете подходяща и щадяща стомаха храна.

Лекарства

Някои лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства, могат да причинят лошо храносмилане като страничен ефект. Важно е да ги приемате успоредно с пробиотик, който ще нормализира чревната микрофлора.

Съвети за подобряване на храносмилането

Хранете се бавно: Храненето твърде бързо може да доведе до преяждане и лошо храносмилане. Не бързайте, когато се храните и дъвчете храната старателно.

Избягвайте провокиращи храни: Някои храни, като пикантни или мазни храни, могат да предизвикат лошо храносмилане. Избягвайте тези храни или ограничете консумацията им.

Управлявайте стреса: Стресът може да има отрицателно въздействие върху храносмилането. Практикувайте техники за намаляване на стреса като медитация или упражнения за дълбоко дишане.

Пийте много вода: Пиенето на вода може да помогне за изхвърлянето на токсините от храносмилателната ви система и да ви поддържа хидратирани.

Спортувайте редовно: Редовните упражнения могат да подобрят храносмилането чрез увеличаване на притока на кръв към храносмилателната система и намаляване на стреса.

Поддържайте здравословно тегло: Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи риска от лошо храносмилане. Поддържането на здравословно тегло чрез диета и упражнения може да помогне за предотвратяване на лошо храносмилане.

Избягвайте пушенето и алкохола: Пушенето и алкохолът могат да раздразнят храносмилателната система и да доведат до лошо храносмилане.

Приемайте за пробиотици: Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането чрез възстановяване на баланса на чревната флора.

Лошото храносмилане, рефлуксът, чревните инфекции и киселините са често срещани храносмилателни проблеми, които могат да бъде причинени от различни фактори. Следвайки тези съвети, можете да подобрите храносмилането си и да намалите риска от лошо храносмиилане. Ако продължавате да изпитвате постоянно или тежко лошо храносмилане, препоръчваме ви да включите в ежедневието си и хранителни добавки с алое вера гел, чиито полезни свойства можете да разгледате тук.

LR Aloe Vera Гел за пиене с мед благоприятства функцията на стомашно-чревния тракт, помага при рефлукс, киселини, подуване, усещане за тежест и лошо храносмилане.

LR Pro 12 пробиотик подобрява функцията на чревната система, внасяйки баланс между бактериите в червата. Препоръчително е да примате пробиотик и докато приемате антибици.


×