Изберете страница

Вече лятото е в разгара си и прекарваме все повече време на открито. 

Стоейки на слънце, е важно да вземем мерки и за използването на слънцезащитни продукти, които да предпазват кожата от вредните ултравиолетови лъчи (UV лъчи). Лъчите са два вида:

UVA лъчите (страреещите лъчи) образуват бръчки и възрастови петна, водят до преждевременно стареене на кожата и проникват през прозорците.

UVВ лъчите (изгарящите лъчи) не проникват през прозорците и са основната причина за слънчевото изгаряне.

Какво представляват продуктите за слънцезащита?

Продуктите за слънцезащита (известни още като кремове против изгаряне) са спрейове, лосиони, и други продукти за локално приложение, които защитават кожата от ултравиолетовите лъчи (UV лъчи) на слънцето и продотвратяват изгаряне и други увреждания на кожата, които в крайна сметка водят до по-малък риск от рак на кожата.

Как да изберем правилния фактор за слънцезащита(SPF)?

Без продукти за слънцезащита, всеки човек може да прекара различно време на слънце без да изгори, в зависимост от защитните свойства на своята кожа. За повечето хора това време варира едва между 5 и 30 минути. Изборът на слънцезащитен лосион зависи от генетичната предразположеност, възрастта, и типа на кожата – дали тя е чувствителна, млада или зряла, склонна към алергии и т.н. Най-важният критерий при избора на такъв продукт е слънцезащитният фактор (SPF). Индексът SPF (слънцезащитен фактор) и определена цифра определят ефективността на защитата на продукта от ултравиолетовите лъчи. Цифрата показва колко пъти по-дълго можете да останете на слънце защитени, в сравнение с времето на слънце без защита. Например, ако кожата ви изгаря на десетата минута, то степен на защита SPF 25 ще ви позволи да останете на слънце без проблем 250 минути (10х25). SPF варира от 2 до 100 SPF единици. Идеалният слънцезащитен продукт е с широк спектър на защита, обозначена върху опаковката с UVA/UVB.

Дерматолозите препоръчват използването на слънцезащитен крем с минимум фактор (SPF) 30, който блокира 97% от слънчевите UVВ лъчи. По-високият SPF блокира малко повече, но никой слънцезащитен продукт не предпазва на 100% вредата от слънчевите UVB лъчи.

Какво трябва да знаем при избора на слънцезащитни продукти?

 • Средните защитни фактори са подходящ избор за цялото семейство. Всяка кожа има свои специфични нужди и опитите да спестим понякога могат да струват скъпо. При по-светлите типове кожа, които не се зачервяват при излагане на слънце, междинните фактори са напълно достатъчни. Ако кожата е по-светла, зачервява се лесно или е предразположена към пигментация, препоръчително е да се прилага максимален защитен фактор. Излагането на слънце трябва да се случва постепенно, като всеки ден времевия интервал се увеличава. Първоначално може да се прилага по-висок фактор, а в последствие, когато кожата се адаптира, да се замени с по-нисък.
 • Слънцезащитните продукти за деца и тези за възрастни имат различен състав. Наистина е удобно цялото семейство да използва един и същ флакон за слънцезащита по време на ваканцията, но не е случайно, че има продукти, специално предназначени за бебета и деца и такива за възрастни. Защитните филтри, вложени в детските продукти, са по-често физични. Най-често се използват титаниев диоксид и цинков оксид. Те гарантират добра защита и минимален риск от алергии. Всички останали кремове и лосиони са със химични филтри.
 • Слънцезащитните продукти също имат срок на годност. Козметичните продукти, включително слънцезащитните, имат два срока на годност, които трябва да бъдат съблюдавани: срок за употреба на самия продукт и срок след отваряне на опаковката. Последният е от 6 до12 месеца. Това не означава, че след този период лосионите са вредни, просто те не осигуряват гарантираната защита и употребата им може да доведе до слънчево изгаряне и увреждане на кожата.

И още:

 • За предпочитане са водоустойчивите слънцезащитни продукти, особено когато прекарвате дълго време във вода.
 • Използвайте обилно количество от продуктите за слънцезащита и ги нанасяйте повторно на равни интервали от време.
 • Нанасяйте повторно слънцезащитните продукти след избърсване с кърпа, след игра или спортуване на слънце и дори когато сте под чадъра.
 • За децата е необходимо по-голямо количество от продуктите, редовно повторно нанасяне и висок фактор на защита.
 • Нанасяйте слънцезащитните продукти около 30 минути преди слънчеви бани.
 • Избягвайте излагане на слънце между 11:00 – 15:00 ч.
 • Бъдете особено внимателни, ако сте със светла кожа, руса, червена или светлокафява коса, сини очи, ако имате лунички или изгаряния.
 • Бъдете изключително внимателни, ако имате наследствена предразположеност към карциноми.
 • Внимавайте, ако страдате от кожни заболявания, били сте наскоро оперирани или сте били подложени на лечение срещу рак на кожата.

Препоръчваме ви Натурална Слънцезащита за Тялото и Лицето от LR!

Всяка година се произвежда нова, лимитирана партида от слънцезащитните продукти LR Aloe Via, които предлагат оптимална защита от UVA и UVB лъчите. А вече са и с обновени формули: с биоекстракт от ананас и Dry Touch ефект за максимална слънцезащита. Продуктите попиват бързо, не лъщят, не лепнат и не оставят бели следи.

Наслади се на лятото с правилната слънцезащита!

Кликни тук и виж всички слънцезащитни продукти!